zondag 25 december 2011

Emigreren voor beginners, fase twee...

 Prioriteiten

Zoals beloofd hier de tweede fase waarbij ik in zou gaan op het bewoonbaar maken van een huis 'in den vreemde', met handige tips om te voorkomen je er niet gelijk na drie dagen al de brui aan wilt geven.
Eerst een korte inleiding om wat in de sfeer te komen...
De dag dat wij ons contract tekenden en de gouden sleutel overhandigd kregen, staat me nog vers in het geheugen hoewel dat toch alweer meer dan vijf jaar geleden is. Na een beneveld bezoekje aan de oude eigenaar belandden wij aan het eind van de dag voor onze  krakkemikkige voordeur. Maar ondanks dat die deur eruitzag alsof je hem wel even met een klein duwtje van je pink open zou duwen... nop, vergeet het maar. we waren niet welkom!

Daar sta je dan, in de schemering en kou, met een hond die honger heeft en zelf met een hoofd vol bubbels...Na veel gemorrel, geduw, getrek en gevloek gaf de voordeur toe: vooruit maar, als jullie zo graag willen: kom dan maar binnen...
(Daarna hebben we diezelfde voordeur driekwart jaar niet meer kunnen afsluiten, totdat er een nieuwe in zat.)
Mmmm, wat rook het binnen lekker, maar niet heus. En wat was het kkkkkoud! Alle spullen hadden we twee weken ervoor in het huis mogen opslaan, inclusief de kamerplanten. De spullen stonden overal verspreid over de vieze vette tegels en planken. 

We bedachten dat we voorlopig maar in de salle à manger (eetkamer) zouden vertoeven. Een grote kamer die er nog het minst erg aan toe was, qua schimmel en andere viezigheid. En nog een pluspunt; de ramen zaten er nog in...

Hoewel ik me het moment van binnenkomst nog goed kan herinneren, weet ik niet meer precies hoe en wat we gegeten hebben en in wat voor conditie we 's avonds zijn gaan slapen. Misschien dat je na binnenkomst maar beter je verstand op nul kunt zetten en dat we dat dan ook maar gedaan hebben. Dat zou kunnen. Maar ik kan me niet anders voorstellen dan dat we in ieder geval het toilet en de 'badkamer' flink hebben gereinigd en onze toekomstige slaapkamer c.q. kantoor c.q. woonkamer zo goed en zo kwaad als het ging enigszins bewoonbaar gemaakt hebben. 


Wat voor raad kun je emigranten geven om zo vlekkeloos mogelijk die eerste tijd door te komen? Misschien gewoon een lijstje met prioriteiten opstellen? Bij deze: 
 • Eerst maar foto's maken, zodat je er later misschien nog eens om kunt lachen...
 • Zorgen voor voedsel dat niet opgewarmd of op een andere manier bewerkt dient te worden. 
 • Zorgen dat elektriciteit en water (indien aanwezig...) zijn aangesloten. De makelaar kan je hierbij helpen. Om die eerste avond al direct op de tast met je handen in een enorme spinnenweb terecht te komen lijkt me niet plezant... om maar wat te noemen. En als je daarna niet eens in staat bent om je handen te wassen is ook geen pretje. 
En nog wat tips:
 • Als het huis lang leeg heeft gestaan en het is koud dan is een elektrisch kacheltje van harte aan te bevelen. Voordat een oud huis weer een beetje op temperatuur is ben je al gauw een paar maanden verder...
 • Een flinke dosis humor voor alle betrokkenen is ook nooit weg. Er valt heel wat af te lachen, maar voor hetzelfde geld kun je zeggen: er valt heel wat te zaniken en zeuren. 
 • Heb vooral geen haast, alles komt op zijn pootjes terecht, maar wanneer, dat is nog even afwachten... 

2 opmerkingen:

 1. Haha... moet je wel electrisch hebben hè! Wij moesten ons in het begin redden met kaarsen en zaklantaarns... heerlijk geslapen de eerste nacht, maar niet heus. Ook de wc en douche waren van dien aard dat we de eerste dagen het bos prefereerden ;).
  Groetjes en een hele fijne jaarwisseling toegewenst vanuit Le Pre Bonnet.
  Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, daar had ik helemaal niet aan moeten denken: in de winterse kou 's nachts het bos in...
  Maar kaarsen en zaklantaarns liggen hier wel nog steeds binnen handbereik, hoor. Want zo af en toe kun je zomaar zonder licht komen te zitten. Een keer zelfs drie dagen, maar dat was gelukkig een uitzondering.
  Jij ook veel plezier de komende tijd,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen