maandag 2 juli 2012

De paalhut is klaar!


Zo begon het een jaar geleden; een paar palen op beton en bouwen maar! De waterpas die je hier ziet hebben we veel nodig gehad.

Inmiddels is het project een heel eind gevorderd.
In de lente zijn we begonnen met het geraamte van de hut, zoals je op deze foto kunt zien... De oplettende kijker heeft al opgemerkt dat het dak er ook al op zit. Jahaa, très bien! Komt omdat ik geen foto meer kan vinden van een skelet zonder dak (klinkt vreemd). Misschien wel nooit gemaakt. Je ziet, ik ben een warhoofd...
Maar goed, we doen net of we hier geen dak zien...

Vervolgens moest er voor een dak gekozen worden, maar wat voor dak? Eerst dachten we aan dakpannen, daar hebben we er namelijk nog een heleboel van in de tuin liggen. Nog iemand belangstelling? Maar dat leek me niet alleen een hoop werk maar ook erg zwaar voor de rest van de hut. En waarom moeilijk als het makkelijk kan? Bij een bezoek aan een bouwzaak ontdekten we iets wat we nog niet kenden: een soort golfplaten dak, maar dan van ander materiaal; bitumen. Heel makkelijk om te bewerken en je hebt hierdoor weinig hout nodig, want het zijn platen van zo'n twee meter bij 98 centimeter die grote stukken overlappen... als je begrijpt wat ik bedoel.

Met speciale spijkers met een extra grote kop spijker je die platen vast. In no time zat het dak erop. Zie hierboven, ha!
Vervolgens moesten de zijkanten nog dichtgetimmerd worden. Maar waarmee? Gewoon met houten planken leek ons niet mooi. Het moest iets zijn dat natuurlijk aandeed. Tijdens een bezoek aan een houthandel kwamen we croutes tegen, dat zijn de buitenkanten van, in dit geval, de eik. De schors, zeg maar. Niet al te duur en precies wat we voor ogen hadden. Hop, drie maal met het aanhangwagentje op en neer en de buit was binnen.


Toen kwam een superleuk werkje. Nee, niet cynisch bedoeld, ik meen het. Samen de zijkanten dichttimmeren. Behalve dan daar waar de ramen en ingang moesten komen, natuurlijk. Wat is het leven toch simpel eigenlijk.
Voordat we het wisten was het klaar.Nu nog behangen en vaste vloerbedekking uitzoeken... grapje...

Maar alles bij elkaar was het minder werk dan we dachten.
We gaan de boel nog wel verder afwerken; een afdakje, wat randen mooier maken, dat soort dingen.

TJa, en dan? Heeft iemand nog suggesties?

Hier volgen nog wat foto's...

raampje voor
raampje na

zoekplaatje

vanuit de achterkant gezien


Koos, die zo graag naar boven wil

maar voor hem is dit geen optie, hehehe

4 opmerkingen:

 1. Mooie hut, leuk om vogels of herten (beren, wolven??) te spotten. Gaat het goed met jullie? Groet Giel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Olifanten... wie weet?
   Ooit werkte ik in een kantoor in het centrum van Breda, kwam er opeens een olifant langs het raam voorbij wandelen! Dan sta je raar te kijken! Bleek promotie van circus te zijn, maar toch...
   Het gaat goed Giel, hier. Doucement... Wel warm nu, maar ja, het is ook juli. Ik stuur je een mailtje,
   groetjes

   Verwijderen
 2. Ha... hij is gereed, mooi hoor. Je kunt natuurlijk overwegen om een zitje, ervoor in het gras, te maken... en dan de hele tijd kijken en genieten hoe mooi hij geworden is, paar dikke potten met planten erop, helemaal SUPER ;-)

  Groetjes en geniet ze,
  Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Annette2.7.12

  hoi hoi,
  inderdaad mooi geworden, he? Maar ik kijk toch liever van boven naar beneden als je het niet erg vindt. Er zitten mij toch te veel beestjes en beesten daar beneden en ik mag dan wel een natuurliefhebber zijn, maar er zijn grenzen, haha
  Dat van die planten is inderdaad super, nu moet ik nog wel iets verzinnen om niet elke dag met water te hoeven slepen... misschien van beneden af laten groeien?
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen