maandag 6 augustus 2012

Kippetjes

Het kippenhok zit in elkaar...

Eind vorig jaar besloten we kippen te gaan houden. Een stuk of vier leek ons wel een mooi aantal. Aangezien we allebei geen enkele ervaring met deze beestjes hadden was het dus zaak om mezelf daarin te gaan verdiepen. Via internet uiteraard. Zo kwam ik te weten dat prioriteit nummer één was: geef vossen, marters en andere roofdieren geen kans toe te kunnen slaan. Want zo'n lekker kluifje ruiken ze van grote afstand. En het stikt hier echt van deze gemene kippendieven, dus een goed hok was van belang. Via een webwinkel kocht ik een kippenhok dat binnen enkele dagen als bouwpakket geleverd werd. Het in elkaar zetten, samen met Rens, viel me honderd procent mee. Geen Youp van het Hek-taferelen (Ikea) of dat soort ongein!

Maar ja, dan ben je er nog niet. Waar moet het hok staan? Moet je ook een ren maken? Hoe moet dat met Koos, onze boxer? Dat laatste is en blijft een heet hangijzer bij al het levend spul dat we in huis willen halen. Koos is een schat van een beest, doet geen vlieg kwaad, maar levende beesten vind hij té interessant. Daar wil hij mee spelen en achteraan gaan. Niet om op te eten of te doden. Nee, gelukkig niet. Maar hij ziet zo'n beestje als een speelgoedje. Wat we ook hebben geprobeerd, hij blijft te enthousiast.
Alles bij elkaar een paar dingen waar we niet uit kwamen, dus lieten we het eerst maar winter worden, want inmiddels was het al november... En om nu gelijk al geconfronteerd te worden met diepvrieskip leek me geen prettig vooruitzicht (gelukkig maar, want het is berekoud geweest afgelopen winter!).

In de lente kregen we weer de kriebels, nou ja, ik in ieder geval. Ik wilde kippetjes. Dus werd er een plek uitgezocht in de tuin. Met de achterkant naar de koude wind toe (noordwesten) zodat de schatjes het niet te koud zouden krijgen. Een beetje in de buurt van ons huis in de hoop dat de vos dan minder snel toe zou durven slaan. En om die kans nog kleiner te maken legde ik onder het hok nog wat afrastering dat we over hadden toen we de tuin omheinden. Wie wat bewaart die heeft wat!
De volgende stap is dan natuurlijk de vloerbedekking uitzoeken. De dames zouden denk ik het liefst tegels willen, dus heb ik nog wat oude tomettes uit de schuur gehaald.

Vaste vloerbedekking voor de dames... tôk
Koos kan niet wachten...

En uiteraard een grasveldje rondom het huis. Zodat er binnen snavelbereik wormpjes gepikt konden worden.
En een schilderij (made by Annette) van een haantje want een echte leek me niet zo fijn voor de gasten die willen uitslapen...
Een voerbak en een drinkbak aan een draadje, zodat de boel een beetje schoon blijft.
Een legstok, afgerond aan de bovenkant. Eentje die mooi horizontaal loopt anders gaan de kippen ruzie maken wie bovenaan mag zitten...
Ja, je moet aan veel dingen denken hoor!
Tja, en dan de kippen nog... Hoe moet dat als we naar Nederland zijn of een ander exotisch oord?

Weer een twijfelmoment. Jee, ons huis kochten we in een week tijd (zie emigratieverhaal), maar het kopen van kippen kost ons zowat een jaar! We durfden het niet aan buren te vragen. Niet dat we bang van ze zijn, maar het is nogal een gedoe. Eten en drinken geven elke dag, hok openmaken en dichtmaken 's ochtends én 's avonds. En dan sla ik de persoonlijke gesprekken met de kippetjes maar over, want ik ga ze namelijk Nederlands leren, dus Frans zit niet in hun pakket. De volgende dag al kwam er een oplossing. Aline, de secretaresse van de burgemeester, kwam toevallig even buurten en stelde het zomaar zelf voor. Nou, probleem opgelost! Kippen kopen!
De volgende woensdag vertrokken we naar de markt in Sancoins waar in een grote hal hele kuddes kippen, ganzen, konijnen en andere beesten te koop worden aangeboden. Je ruikt de hal al op een kilometer afstand, niet te missen!

Hm, niet echt een prettig kippenparadijs hier!


Hier zaten onze kippen in...


En in deze doos werden ze gepropt... ach...


Volgende keer meer...

6 opmerkingen:

 1. Ooo... die kippetjes van jullie krijgen wel een super-de-luxe huisje zeg! Tomettes op de vloer en een schilderijtje aan de muur. Maar goed dat die van mij geen internet hebben, gaven ze uit protest misschien geen eieren meer.

  Groetjes, Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben ze geen mobieltje? Dan bel ik ze even, hehehe

   Verwijderen
 2. Kippen zijn zó leuk! Ze vreten werkelijk alles, alle tafelrestjes kun je zo hop! het hok in kieperen. Behalve citrusschillen, die vinden ze niet lekker. Elke dag een paar eitjes, heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ze zijn zo grappig. Maar die van ons zijn wel een beetje kieskeurig, hoor. Ze eten geen maïs, en groenteafval laten ze ook links liggen. Stokbrood lusten ze dan weer wel. En slakken... die moeten ze ook niet, raar hoor... Moet er misschien een knoflooksausje overheen?
   groetjes

   Verwijderen
 3. Ik kocht vorig jaar een grote zak kippenvoer, maar de kippies zijn er nog steeds niet.. Ik wil ze dólgraag maar blijf ook twijfelen; roofdieren en de vrijheid om van huis te zijn..
  Waarschijnlijk twijfel ik over 10 jaar nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moeilijk is dat, hè? Maar echt, als je het goed kunt regelen met veiligheid voor de beestjes en een oppas, dan moet je het echt doen! Het is zo leuk. Net ons tweede (nog warme) eitje gescoord...

   Verwijderen